Znasz powiedzenie „jesteś tym, co jesz” ?
A czy zastanawiałeś/aś się w takim razie kiedyś, czym jesteś? 🙂 ?
Jako dietetyk kliniczny wielokrotnie obserwowałem bezpośredni związek między tym, co moi pacjenci jedzą, a stanem ich zdrowia. Dziś opowiem Ci o jednej z najlepiej ocenianych diet, która może naprawdę zmienić Twoje życie — o AHEI.
A nie jest to kolejna moda, kolejny pomysł na robienie biznesu czy teoria spiskowa. To doskonale udokumentowana od lat i przebadana przez najtęższych naukowców metoda żywienia. Co więcej 0 metoda nie wymagająca drogich składników, i prosta w wprowadzeniu.
Czym jest dieta AHEI?
AHEI, czyli Alternate Healthy Eating Index, to zmodyfikowana wersja znanego wskaźnika jakości diety – HEI (Healthy Eating Index). Została opracowana przez badaczy z Uniwersytetu Harvarda w celu dokładniejszego wskazania, które składniki diety rzeczywiście wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca, czy nawet nowotwory.
AHEI ocenia dietę w skali od 0 do 110 punktów, biorąc pod uwagę ilość i jakoś spożywanych kluczowych pokarmów.
Nim przejdę do szczegółów – zrób proszę ankietę w której dowiesz się orientacyjnie, jak oceniany jest twój sposób żywienia.
Ankieta która pozwoli Ci ocenić twój sposób odżywiania w-g AHEI
Na co możesz liczyć stosując się do diety ASHEI?
Meta-analiza 68 badań (łącznie prawie 1,7 mln uczestników) wykazała, że diety z najwyższymi wynikami na AHEI (w porównaniu do najniższych) redukują ryzyko wszystkich chorób przewlekłych i śmiertelności w następujący sposób:
22 % mniej zgonów ze wszystkich przyczyn,
22 % mniejsze ryzyko chorób serca,
16 % mniejsze ryzyko nowotworów,
18 % mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2,
15 % mniejsze ryzyko chorób neurodegeneracyjnych nypost.com+5pubmed.ncbi.nlm.nih.gov+5health.harvard.edu+5.
Osoby z najwyższym wynikiem AHEI miały aż 19 % niższe ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych (takich jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca) w porównaniu z osobami o niskim wyniku. W tej samej analizie odnotowano 31 % redukcję ryzyka choroby wieńcowej i 33 % mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 .
W badaniu Whitehall II, każda zwiększona jednostka AHEI‑2010 o 1 odchylenie standardowe (~9–10 punktów) wiązała się z:
20 % niższym ryzykiem zgonu ze wszystkich przyczyn,
20 % mniejszym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych,
istotnie niższą mobilnością śmiertelnością nowotworową ahajournals.org+10cambridge.org+10jn.nutrition.org+10health.harvard.edu.
Dodatkowe dane z badania Nature Medicine (2025) pokazują, że osoby z najwyższym wynikiem AHEI były aż:
86 % bardziej prawdopodobne, aby w wieku 70 lat pozostać w dobrym stanie zdrowia,
Ponad 2 razy częściej były wolne od chorób przewlekłych w wieku 75 lat